Om oss

 

Hiort-kapellet

Etterhvert som jordbruket endret seg ble det stadig færre som drev byjordbruk i Bergstaden. Mange av uthusene på Røros ble ikke lenger benyttet, og resultatet ble et stadig økende forfall på bebyggelsen.

I 1993 ble en evalueringsrapport utarbeidet av ICOMOS for Riksantikvaren. Denne var et viktig innspill for prosjektet som er blitt kjent som "Uthusprosjektet".

I 1996 ble arbeid på de første uthusene utført, og siden den gang har prosjektet pågått kontinuerlig. Prosjektet eies av Røros kommune ved kulturminneforvalteren. Riksantikvaren på vegne av Miljøverndepartementet sitter i en referansegruppe og har kvalitetskontroll.

Siden 1996 har Uthusprosjektet utført ca. 400 prosjekter i verdenskulturminnet Røros, hvor uthus har blitt tilbakeført til et nivå hvor det i ettertid skal holde med vanlig vedlikehold.

All istandsetting handler om erfaringsbygging og stor følsomhet for det mangfold som uthusbebyggelse fremviser. Minst mulig av historisk kildemateriale skal fjernes. Bygningene det arbeides med og reparasjonene som utføres dokumenteres av håndverkerne, men det er bygningsarkeologi som vil kunne komme inn senere og bruke materialet og ta det videre.Kontakt oss

    (+47) 72 41 94 54

    UTHUSPROSJEKTET
         Røros Kommune
         Bergmannsgata 19
         7374 Røros, Norge

    Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

    «Uthusprosjektet» [PDF]